Aşk bombardımanı (love bombing) nedir?

Romantik bir ilişkinin başlarında, bir bombardıman şeklinde yaşanan aşırı ilgi, sevgi, değer görme, sık ve şık hediyeler, sürekli olarak övülme, geleceğe yönelik romantik planlar gibi olumlu görünen şeylerin, ilişkide mesafe katedildikten sonra birdenbire tam tersine dönmesi durumuna aşk bombardımanı (love bombing) denir. Aşk bombardımanı ile ilişkiye bağımlı hale gelen kişinin, ilişkinin devamında gelen tüm olumsuzluklara rağmen ilişkiyi bitirmesi çok zor olur. Bu da kişinin bunalıma girmesine ve özgüvenini kaybetmesine neden olabilir.

Peki ilişkinizde aşk bombardımanına maruz kaldığınızı nasıl anlarsınız?

İlişkinin başlarında :

  • kendinizi rüyada gibi hissediyorsunuz ve partnerinizi kaybetmeye dair korkular başlıyor
  • Partneriniz, eleştirilecek bir noktası olmayan, “kusursuz” biriyse
  • Partnerinizin sevgi bombardımanı, özellikle başka insanların bulunduğu ortamlarda artıyor.

İlişkinizde işler ciddiye bindiğinde ise:

  • Partneriniz sizi başka insanların yanında da dahil olmak üzere sürekli eleştiriyor ve aşağılıyor.
  • Kendisini vazgeçilmez olarak görüyor ve sizin tek odak noktanızı kendisi yapıyor.
  • Size kendi uygun gördüğü zamanlarda, kendi uygun gördüğü kadar sevgi ve ilgi veriyor.
  • İlişkinin başına göre bariz olan bu değişimi kabul etmiyor veya bu değişimden sizi sorumlu tutuyor.

Durum buysa, ne yazık ki daha öncesinde aşk bombardımanı denilen manipülatif bir ilişki yöntemine maruz kalmış olma ihtimaliniz çok yüksek.

Aşk bombardımanı sonrası ilişkinin geldiği yer çok yıpratıcı ve yorucu olabilir ama bu durumdan ve maruz kaldıktan sonra negatif etkilerinden kurtulmak için yapabileceğiniz bazı şeyler var.

Öncelikle, bir ilişkiye başlarken temkinli olun. Ayaklarınızı yere sağlam basın. Birden bire yoğun bir şekilde ilişkiye dalmayın. Romantik hisler her ne kadar kendiliğinden ve aniden oluşuyor gibi görünseler ve pazarlansalar da, aslında zamana yayılmış bir şekilde ve karşılıklı bir çaba ile ortaya çıkarlar. Daha henüz yeni başlamış iken aşırı yoğun duygular varsa, temkinli davranmanız gerek. Özellikle de kırılgan, ilgiye ve sevgiye daha fazla ihtiyaç duyduğunuz bir dönemdeyseniz.

İkinci olarak da, aşk bombardımanı olan ilişkilerde, partnerler birbirlerini “kusursuz” görmeye, hiçbir eleştiriy dikkate almamaya ve eleştirileri kıskançlık olarak yorumlamaya meyillidirler. Unutmamanız gereken şey, hiçbir ilişkinin kusursuz olmadığı. Eğer ilişkinizi kusursuz görüyorsanız, bunda bir gariplik olduğunu düşünmeniz gerekli.

Üçüncü olarak, sizin için hayatta en çok değer hak eden kişi sizsiniz ve bu değeri kendinize öncelikle siz vermelisiniz. Karşınızdaki kişi bunu kendi arzusuna göre verip alıyorsa, o kişiye dur demelisiniz. İlişkinizde bir süre sonra elde edilmişü, cepte, değersiz ve sorunlu hissediyorsanız, o ilişki iyi değildir ve size iyi gelmeyecektir.  Size iyi gelmediği halde devam ettirdiğiniz bir ilişki varsa, burada aktif olan güç sevgi değil bağımlılıktır.

Aşk bombardımanı, narsist kişilik bozukluğuna sahip sevgili eylemidir. Sizi dünyanın merkesinde gibi hissettirir. Partnerinizin yanında kendinizi yarı tanrı gibi hissedersiniz. Sizi bir şekilde kendisine bağımlı hissettirir, zaten aşk bombardımanının temel amacı budur. Yavaş yavaş, sizinle gurur duyuyor, sizi en tepede görüyor gibi yapar ve bunu diğer insanların yanında da başarıyla uygular. Aşırı ilgi, sevgi, hayranlık ile beyniniz gereksiz hormon kokteyli salgılar ve bu kokteyle bağımlı hale gelirsiniz. Partneriniz daha sonra bu ilgi, sevgi ve hayranlığı keser. Bu olduğunda siz, neye uğradığınızı şaşırırsınız. En başlarda bana tapıyordu resmen, acaba bir hata mı yaptım demeye başlarsınız.

Şimdi bunları okuyunca, başlangıçta size tapan ama sonra sizden soğuyan her sevgiliyi narsist, aşk bombardımanı uygulayan bir manipülatör olarak yaftalamayın. Buraları okuyorsanız, erkeklerin ilişkiye başladıklarında daha alfa, ilişki içinde daha beta olmaları nedeniyle karşılarındakini soğutmalarının çok karşılaşılan bir durum olduğunu biliyorsunuz. Yani birçok durumda hata sizde. İlişki içinde, kendi zayıflıklarınız yüzünden muhtaç hale gelip, gerçekten düşkünleşerek karşınızdakinin gözünden düşmüş olabilirsiniz. Ama suç sizde olmayabilir de.

Peki aşk bombardımanı manipülasyonu mu, yoksa bu kendi zihin yapınız veya zayıflıklarınız sonucu ilişkinin bitmesi mi? Bu ikisi birbirine özellikle aşk bombardımanı aşamasında çok benzerler. Aradaki farkı anlamak zordur. Aradaki fark, soğuma evresinin niteliği ile alakalı.

Sizin ilişki içinde düşmeniz sonucu ilişkinin başındaki yoğun ilgi ve sevginin bitmesi durumunda sevgiliniz sizi aşağılamaya, sizi suçlamaya, vs başlamaz. Çoğunlukla kendi kendine “prens sandım kurbağa çıktı” ya da “prensti ilişkide kurbağaya döndü” der ve sizi “kırmadan” terk eder. Evet, kavga olur, suçlamalar olur ama bunlar genellikle sizi manipüle etmekten çok hayalkırıklığı temellidir ve kısa sürede ayrılığa dönüşür.

Aşk bombardımanını, bağımlı etme manipülasyonu uygulayan kişi ise sizi sürekli aşağılamaya, suçlamaya, bir ilgi verip bir vermemeye, vs. başlar. Ayrılık, o da eğer olursa süreci çok uzundur. Yani aşk bombardımanında aşırı ilgi ve sevgi birden bire aşırı ilgisizlik ve nefrete dönüşür. Sizden gerçekten soğuyan birinde ise aşırı ilgi ve sevgi, ilgisizlik ve ayrılığa evrilir.

Hala farkı anlayamıyorsanız merak etmeyin. Farkı anlamanıza gerek yok. Zira hangi nedenle olursa olsun başlardaki aşk bombardımanına karşı temkinli olursanız ve ilişki sizi yıpratan bir seviyeye geldiğinde bu davranışlara tolerans göstermeden ilişkiyi bitirip yeni ilişkiniz için ders alırsanız, farkı anlamanıza gerek kalmaz. Hem başta alfa – sonra beta döngüsünden çıkarsınız hem de aşk bombardımanı ise o manipülasyonun etkisinden.

Yani kısacası, aşk bombardımanında sevgili, sizi değersizleştirme sürecine girer. Amacı sizi duygusal olarak etkisizleştirip kendisine bağımlı hale getirmektir. Bunu da sizi iki şeye inandırarak yapar: (a) Geçmişteki aşk bombardımanı gerçekti ve sizin yüzünüzden bitti ve (b) bir şeyleri doğru yaparsanız o cennet döneme geri dönebilirsiniz. Sürekli olarak “beni sen böyle yaptın” der mesela. “Sana hakaret ediyorum ama bunun için beni sen delirtiyorsun” der. Bu anlamda aşk bombardımanı bir çeşit gaslightingdir. Siz, o cennet bahçesinden kovulma nedeninizi kendiniz olarak gördüğünüz ve onunla cennet bahçesine dönmenin bir yolu olduğunu düşünerek ona daha da bağımlı hale gelirsiniz.

Şimdi bu manipülasyon herkes üzerinde çalışmaz. Manipülatör bunu dener ama bu genellikle duygusal olarak zayıf ya da zayıf bir dönemde olan, kadın erkek ilişkilerinde tecrübesiz veya başarısız, ya da bu tür manipülasyonlardan bihaber  insanlar üzerinde çalışır.

Ama aşk bombardımanı sürecine bir girerseniz ve buna dur demezseniz, süreç sonunda duygusal olarak zayıf, özgüvensiz, kendisinden sürekli şüphe eden ve sevilmeye layık olmayan biri gibi hissetmeye başlarsınız.  Toplumda maalesef sadece ilişki içindeki fiziksel şiddetten konuşuyoruz ve bu tür psikolojik şiddet şekillerini tartışmıyoruz. Bunlar da aslında ciddi şiddet eylemleri. İnsanların çoğu bu tür manipülasyonların farkında bile değiller. Toplumda konuşulmasa bile sizin bu manipülasyonları bilmeniz, bu manipülasyonların ağına düşmemenizin veya düşerseniz içinden hemen çıkmanızın ön koşulu. Bu tür manipülasyonlara yeterince maruz kalırsanız, en güçlü durumda bile başlasanız o kuyuya düşersiniz.

Bu siteyi okuyorsanız hele, bunları kesinlikle bilmeniz lazım. Zira eğer kadın erkek ilişkileri konusunda sıfır çekmekten belli bir başarıya evriliyorsanız, toplumda sayıları az olsa da, manipülatörlerin eline düşme riskiniz çok daha yüksek. Zira manipülatörler sayıca az olsalar da, en ön sıradadırlar ve normal kadınlara göre çok daha pırıltılıdırlar. Tecrübeli bir erkek, bu kızların neden böyle aşırı pırıltılı, “kusursuz”, ilgili ve neredeyse tapar durumda olduğunu sezer ya da en azından bunlardan şüphe duyar. Yılların açlığından çıkmakta olan bir erkek ise bu insanları, yeni fişten çekilmenin önünde açtığı dünyanın olağan bir nimeti olarak görür. Pırıltıdan gözleri kamaşır ve bir arka sırada olan, aslında beraber olmaları gereken normal kızları görmezden gelirler. Normal bir kız, manipülatöre göre çok daha yavaştır, daha az ilgi ve sevgi gösterirler. Olması gerektiği gibi yavaş yavaş ısınırlar. Daha az derken ilgi ve sevgileri çok olabilir ama manipülatörün aşırı ilgi ve sevgisine göre azdır.

Bana danışanların önemli bir kısmı beni eski sevgili konusunda arıyorlar. Bunların önemli bir kısmında da, aşk bombardımanı gibi manipülatif eski sevgililer görüyorum. Böyle bir eski sevgiliniz varsa, o eski sevgiliyi geri döndürmeye çalışmayın. O eski sevgiliden kaçın. Kimin bitirdiği önemli değil, bitmiş olması önemli ve iyi. Manipülasyon nedenli bağımlılığınız yüzünden acı çekiyorsunuz biliyorum ama manipülasyon varsa, ne olursa olsun o kişiyle bir daha birlikte olmayın. Böyle bir ilişkide iseniz, bu ilişkiyi düzeltmekten ziyade, bu ilişkiden çıkmanız gerekiyor.

Aşk bombardımanı yapan kişi, karşısındakinin bağlılığı ile yetinemiyor ve onu bağımlı hale getirmeye çalışıyor. Fail burada kurbanı sinsi ve kurnaz bir şekilde manipüle ediyor. Aşk beyanları, göklere çıkarmalar, ilgiye boğmalar ama bir yandan da mesela kurbanı izole etmek gibi şeylerle uğraşıyor.

Peki bir insan böyle şeyleri neden yapar ki? Bunun narsizm ile ilgisi var. Narsizm, güvensizliğin maskesidir. Bu rahatsızlığın pençesinde olan insanlar, çaresizce, sürekli olarak onaylanma ve hayranlık ihtiyacı duyarlar. Bu insanlar normal ilişkilerdeki bağlılık ve güven ile yetinemezler. Bağımlılığa ve tam boyun eğmeye ihtiyaç duyarlar. Karşılanması mümkün olmayan ihtiyaçları, kurbanları bağımlı olsa ve boyun eğse bile karşılanamayacağından, sonunda ya birden terk edip yeni hedeflere yönelirler, ya da ilişkide kalıp kurbanlarına saldırırlar.

Bu tür narsist, manipülatif insanlar kurtarılabilir mi sorusunu çok alıyorum. Tahmin edersiniz ki bu soru, aslında bağımlılığını doyurmak için bağımlılık odağına yakın olmak isteyen insanların bahanesi. Ama diyelim ki soruyu soran bunu tamamen iyi niyetinden soruyor. Bu insanları kurtarmaya çalışmak tehlikeli, yıpratıcı ve çoğunlukla da nafile bir çabadır. AMA daha önemlisi, o kişiyi sizin kurtarmanızın çok zor olmasının yanında, sizin varlığınız o kişinin kurtulmasına engeldir. Eğer manipülatif, narsist, BPD, vs. bir insana yardım etmek istiyorsanız, onların bu manipülasyonlarının sonuçlarını yaşamalarını sağlayın yani o insanı terk edin. Ancak böyle bir tokat, o insanın kendisini sorgulamasına neden olur. O insanın hayatında kalıp o insanın davranışlarını ödüllendirirseniz, bu şekilde hastalıklı davranmaya teşvik edersiniz. Bu kadar hasta insanları kurtarmak sizin işiniz değil. Siz veya bir yakınınız eğer böyle manipülatif bir ilişki içindeyse, yapılabilecek en iyi şey – her iki taraf açısından da – bu ilişkiye son vermektir. İlişkinin kaybı ile gelen tokat hem bağımlı tarafın, hem de manipülatif tarafın ihtiyacı olan acı ilaçtır.

Burada erkeklerin ekstra problemi, kurtarıcı planı. Erkeklerde doğal olarak bulunan kadını koruma içgüdüsünü manipüle edebilen bir kadın, o erkek güçlü bile olsa onu pençesine alabilir. Doğal, içgüdüsel koruma içgüdünüzün seçici olduğunu, her kadına değil sizi hak eden kadına yönelecek bir şey olduğunu unutmamalısınız. Çarpıtılmış kurtarıcı planının, doğal koruma içgüdüsünden farkı budur. Koruma içgüdüsü hak edilmelidir, sürekli olarak kazanılmalıdır. Kurtarıcı planı ise bir kadına sadece varolduğu ve zor durumda olduğu için yönelir. Ve biliyorsunuz, ardında yatan temel etken, alışveriş seksidir.

Zehirli ilişkiler konusunda daha fazla ayrıntı için Bu yazı, Toksik İlişkiler – Narsist / Borderline Partner Rehberi kitabımıza bakabilirsiniz.

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

37
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
12 Comment threads
25 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
20 Comment authors
LgfyKtxcmisafir28KtxcKtcx Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Gallardo
Guest
Gallardo

Yaşayanlar için hayat kurtarıcı olabilecek bir yazı. Burada; “kendini tanı -> bir ilişkiden beklentilerini (benimsediğin standart aralığı, özellikle de bu aralığın alt sınırı ) keşfet-> ve kendini bu talebini gerçekleştirebilecek seviyeye çıkar” ilerleyişi gerçekleştirmek önemli. Yoksa kadın hareketleriyle “işte sen bu seviyenin adamısın” dediğinde, “vay be demek ben böyle bir adamım” dersin. Kadın çerçevesinden çıkan bir kimlik. Kadın verdiklerini geri çekince de hop “kimlik onaylama ihtiyacı krizi” baş gösteriyor. Doğal olarak bir diğer sorun da odağın “kadın > standart” şeklinde olması. “Standart > kadın” olursa, gerektiğinde standardı benimsersin ve o standardı karşılayacak başka bir kadın bulursun. Tabi tecrübe de önemli.… Read more »

Jeremy
Guest
Jeremy

Mahmut abi ilişki başlarında alfa olup ilişki içinde betaya dönme ile ilgili bir yazı gelir mi? (varsa da ben bulamadım)

isik
Guest
isik

Mahmut Abi, bu yazıya bir çeviri gelir mi gelecekte uygun bir zamanda? https://therationalmale.com/2014/04/20/homosexuality/

DocHudson
Guest
DocHudson

Merhaba. Siteyi kullanmaya nereden başlayabilirim ? Yardımcı olursanız sevinirim.

walker
Guest
walker

Peki burada tarif edilen narsist manupilatif gibi biz davranıyorsak yazıyı okurken aynı burada bahsedilen manipülatif gibi tam bir itaat ve kendime bağlılık istediğimi fark ettim ayrıca narsist davranışlarım da var böbürlenmek için söylemiyorum çünkü aslında kendime güvensizliklerim de çok

Firat
Guest
Firat

Mahmut Abi, içimde atamadığım bir enerji var. Spor yapıyorum, dans ediyorum, sex yapıyorum ama bir türlü bitmiyor. Kız arkadaşlarımı bu yüzden rahat bırakmıyorum. Artık rahatsız etmeye başladı. Ne yapmamı önerirsin?

Öğrenen Adam
Guest
Öğrenen Adam

Abi anlık yazıyorum. Hastalandım diye kız 1 saat yürüyüp bana çorba getirdi. Bir de paket yapıp -pakette c vitamini tozları var- içine de tatlı tatlı notlar yazmış ve bunu bana getirdi az önce. 2 gün önce de bu yazıyı okumuştum. Kızın bana ilgisi aşırı yüksek. Yani ne biliyim bu yaptığı da maniplasyon tekniği mi yoksa gerçekten beni seviyor mu? 2 aydır beraberiz.

Walker
Guest
Walker

Sadece iyi biri bence kız her şeye işte bu manipülasyon gözüyle bakarsak bu hayatı yaşayamayız kızi sen de beğeniyorsan ak git

Kenzou
Guest
Kenzou

Benim geçen seneki bir ex, kovid oldum ölüyorum aramamıştı bile 😀 Ben aradım hasta yatağımdan, konuşurken çorba yap da iç bare bile dememişti 😀 Bu derece paranoyaklaşmaya gerek yok bence. 2 ay böyle bir şey yapmak için az zaman değil, rütbeye +1 eklersin olur biter.

Dayı
Guest
Dayı

Bu gayet normal bir durum bence. Ama daha ilk haftadan sana pasta yaptım diyip pastane etiketini kaldırmayı da unutmuşsa orada bir şüphelenmek lazım. Başıma geldi ordan biliyorum.

Hkn
Guest
Hkn

Bir kadın için size aşık olmak o an için faydalıysa, Buna geçici süre kendini bile ikna edecektir.Siz işte bana aşık oldu, Hani karşılıklı aşk yoktu diye sitem ederken, Birde bir bakmışsınız o aşık kadının yerini buzlar kraliçesi almış.Gerçi bu durumda bile sorununun çoğu erkekten kaynaklanıyor.İlişki başlayınca kızla 3.buluşmada artık kız sonsuza kadar benim diye kızın yanında osuran erkekler duygu bu kulaklar hemde 1.ağızdan:)) 2 gün Sonra da kız soğuyunca nerde yanlış yaptım halbu ki o kadar da tanımıştık bir birimizi:) Aşk bombardımanı Eğer erkekten kaynaklanan bir zaafiyet yoksa genelde bir kadın oyunudur.Çünkü o zaman diliminde bu aşk oyunu kadına fayda… Read more »

jakoben
Guest
jakoben

bu konuda baya bir kitap ve makale vs okudum. Genelde eşleşme zaten benzer karakterde tipler arasında oluyor yani narsist-narsist ya da esasen kendine güvenmeyen karakterler birbirlerini buluyorlar. Erkekler biraz daha bilinçli taktik olarak kullanıyorlar kadınlar ise biraz daha bilinçdışı yapıyorlar

raytilo
Guest
raytilo

mahmut abi selamlar kiz a eve gidelim sarap.iceriz film izleriz yemek yaparim sana diyorum. cevabi”hayir daha tanisali 1 hafta oldu zamani var, atesle barut yanyana durmaz va gibi seyler diyor” bende ikimizinde 25 yasinda oldugunu, ergen olmadigimizi, soyluyorum. hani ben bi zafer kazanmis olmayacagim, boyle bir dusuncen varsa yenmen gerek vs ile kizla.konustum. hatta sadece film.izlicez bisi yapmicaz desem bile gelmemekte zaman gecsin demekte kararli. kizla ilk bulusmamista dudaktab fena kissler oldu. 2. bulusmada elleme faslina gectik. vs. kiza karsi hic bir duygusal yatiririm yok desem.yeridir. ilk ben geldim.tanistim. ondan sonraki sureclerde sadece o hep ilk mesaji atti gunaydinlar okuldamisinlar… Read more »

Ktcx
Guest
Ktcx

Mahmut Hocam merhaba, Ben 3 aylık bir ilişki yaşamıştım yazın. Üniversite final haftası başladı ve okul başlamadan önce bitti. İlişki yazın staj ve işlerden bir buluşup bir uzak geçti okul başlarken de anlaşamıyoruz diye bitirdi. Lovebombinge uğradım mı ayırt edemiyorum ama arkadaşlarımla konuşunca ortada manipülasyon ve gaslight olduğunu anladım. Planlar yaptığımızda hep bir sebepten iptal oldu ve asla özür dilemedi aksine planları ayarlarken çok soru sordum darladım diye( tarihleri ayarlamak vb işler, daha önce eski kız arkadaşlarımla tatile çıkmışlığım çok ve hiç plan sorunu olmadı hep ben hallettim) ben suçlandım. İlişkide lovebombing var mıydı anlayamıyorum, prens sanıp kurbağa mı çıktım… Read more »

Lgfy
Guest
Lgfy

Mahmut abi selamlar. Borderline ve toksik kadınlarla alakalı podcastinde lovebombingle alakalı harika bilgiler verdin. Oradan da yola çıkarak iki farklı erkeğe karşı duruşu hakkında sorularım var. Bu tarz kişilik bozukluğu olan ve nesne süreksizliği olan bolca da kırmızı bayrak bulunduran kadınlar kendisi gibi narsist bir erkeğe ona inanılmaz aşık olduğunu anlatırken ,daha dengeli ve stabil bir ruh halindeki adama lovebombing yerine daha farklı teknikler deneyebilir mi? (Soru 1) .
Tecrübeli bir borderline kadının daha 1 ay olmadan narsist bir adama gösterdiği lovebombing gerçekten bir aşk olma olasılığı mıdır yoksa hızlı yanıp sönen ilişkilerden mi ? (Soru2)