Jordan Peterson Türkçe – Uyumlu ve Uyumsuz İnsanlar

Jordan Peterson, derslerinden alınan bu videoda uyumlu ve uyumsuz insanları ele alıyor ve fazla uyumlu insanların daha fazla omurgalı olmalari – doğru bildiklerinin arkasında durmaları gerektiğini anlatıyor.

Videoda assertiveness kendine güven olarak çevrilmiş ama kelime daha çok çatışmadan kaçmayan, kendi ve başkalarının hakları için dik durabilen, omurgalı anlamına gelir. Fazla uyumlu insanlar çatışmadan kaçındıkları için sürekli karşılarındakine taviz verirler, kendi hakları için ayağa kalkmazlar ve özellikle de çalışkan insanlar iseler bolca sömürülürler. Bu kişilerin maaşları eşitlerine göre az olur, daha fazla çalışırlar, ilişki içinde karşı taraf tarafından kullanılabilirler.

Jordan Peterson fazla uyumlu insanlara pazarlık yapmayı ve doğru olduğunu düşündükleri şeyleri söylemelerini salık veriyor.

Video JBP Türkçe kanalında yayınlandı. Burada Jordan Peterson videoları çeviriliyor. Üye olmanızı tavsiye ederim.

Jordan Peterson Türkçe Kitap

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

34
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
14 Comment threads
20 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
18 Comment authors
uclaDeus ExHertzMahmut AbiLALALA Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
El Nino
Guest
El Nino

İnanılmaz bir video ya, aynı zamanda iyi alfa/kötü alfa problemine çok iyi bir cevap. Hayat böyle, güçlü her zaman hayatta kalır, biz uyumsuzların torunlarıyız

BenLark
Guest
BenLark

Sonunda beklediğimiz konular… Geçenlerde aptalın biri “herkes Alfa olsa kaos olur” gibi bir şey demişti Herkes Alfa olamaz tabi ki lakin kendi için ayağa kalkarsa insanların çoğu ,sömürülen,ezilen insanların sayısı gittikçe azalır Kendi için ayağa kalkmak derken bu cesaret denemelerini yapmak için özel kuvvetler eğitiminde olmanıza gerek yok Her gün biraz daha sınır çizerek biraz daha hayır diyerek aşılabilir bunlar Olayın cinsiyet boyutu da var aslında JPnin dediği gibi erkekler daha az uzlaşmacı.Nice Guy olmak yüksek uzlaşmacı kadınsı bir özellik ve bu yüzden başarısız pick upta.Frame geliştir kızım framesine girme derken sürekli yumuşak başlı olma kendiye yolunu çiz gibi bir… Read more »

BenLark
Guest
BenLark

Türkiyenin en büyük sorunlarından biri aşırı Nice Guy üretimi

Yetiştiriliş tarzı, bazı gelenekler tam facia

Grigori Rasputin iyi demiş
“Günümüzde Erkeklerin çoğu aman olum alttan al geçim ehli ol diye yetiştirilirken , kızlara altta kalma kendini ezdirme sözü telkin ediliyor. Sorun burda başlıyor.”

BenLark
Guest
BenLark

Geçenlerde kendimden yaşça büyük birinin saçma bir hareketi oldu ortamda

Benle ters düşünce baktım ki din ahlak konularından girip beni utandırmaya çalıştı yaptığımla

Lakin utandırma yöntemlerinin onun yaşı kadar çeşidi var amk ve hepsinden haberdarım ucuz manipülasyon isteyen başka kapıya

Bir şeyin nasıl çalıştığını çözmenin en iyi yolu onu nasıl bozacağını bilmektir der Nassim Taleb
İnsanlar için de geçerli anlayana

Cihan Gül
Guest
Cihan Gül

Hayatımda çok fazla siyaset kitabı okudum. Okuduğum kitaplarda öğrendiğim kadarıyla insanı yönlendirmek o kadar da zor değil.
Gerekli koşullar yerine getirilirse onu biçimlendirmek mümkün.

Siz değerli yoldaşlarıma bir sorum var.

Toplumda Beta, işçi, köle, alt sınıf insanlar, adına her ne derseniz artık. Toplumda olması gerekli mi, herkesin orta sınıf olması mümkün mü ? Ve olursa nasıl bir tablo ile karşılaşırız ?

Teşekkürler.

augustus iv
Guest
augustus iv

Herkes orta sınıf olamaz ama bir ülkede orta sınıf ne kadar çoksa ekonomisi o kadar güçlüdür. Zenginle fakir arasındaki dengedir orta sınıf ve Türkiye gibi ülkelerde göreceğin gibi orta sınıfın kan kaybetmesi ekonomik krizin en büyük belirtisidir.

Alt sınıf da olmalı, üst sınıf da. Ne şanslıyız ki eskisi gibi marabanın oğlu maraba maraba olmak zorunda değil. Sınıflar arası geçiş mümkün.

BenLark
Guest
BenLark

Hiçbir şey anlamamışsın

BenLark
Guest
BenLark

ahahah iyi misin yavrum antisosyal hareketlerle garip garip kız tavlama hikayeleri yazıyorsun videoyu da anlayamamışsın da özgüvensiz ezik

Day 34
Guest
Day 34

“Özgüvensiz ezik” Benlark dostum adamı görmedin kim olduğunu bilmiyorsun şu iki kelime ile ne kadar ezik olduğunu bağıra bağıra gösteriyorsun bilinçaltını herkes ile paylaşma yazdığın kelimelere dikkat et.

Deus Ex
Guest
Deus Ex

tartışmanızdan bağımsız kırık kemik görme, hiç bir şeyden iğrenmeme tarzı şeyler tamamen alışma meselesidir. en midesi her şeye bulanan adamı al 1 hafta her gün otopsiye sok oda duyarsızlaşır.

Koz
Guest
Koz

Videoyu izledikten sonra, aslında çook uzun bir zaman “Çok uyumlu” olarak isimlendirilen bir kişi olduğum fark ettim. Blog, twitterda ki bazı hesapların attıkları twitteri takip etmem ile mevcut durumum, eğer ki bir şeyi istemiyorsam, ” Hayır.” der ve sebebini söylemem.
Benim için faydalı olan kısımları oldu. Yine de bu video da anlatılanlar ile, uygun bir denge sağlayabilirim. Bu çok daha fazla yararıma olur.

Koz
Guest
Koz

Kırmızı hapla çelişiyor – çelişmiyor bunun tartışmasını yapamam ama, video da anlatılanı kısaca özetlersem; Uyumlu olarak isimlendirilen kişiler: Kendilerini ve başka insanların, zihninde ki önem derecesi %50 – %50. Uyumsuz olarak isimlendirilen kişiler ise: Kendilerinin zihinsel olarak önem derecesi, biraz daha fazla. sallama bir oranla, %60 kendileri, kendi istekleri, %40 başka insanlar, başka insanların istekleri. Bir de video da bahsedilen, aşırı uçlar var. “Fazla” uyumlu-uyumsuz; Fazla uyumlu olan insanların, çok genellikle ne istediklerine dair net bir şey yok ortada. Çünkü ağırlıklı olarak insanların isteklerine odaklanmış durumdalar. Kendilerini, zamanlarını ve emeklerini kolayca sömürtebilirler. Çünkü buna karşı olmak fikrinden rahatsız oluyorlar, aynı… Read more »

Koz
Guest
Koz

Uyumlu olarak ve fazla uyumlu olarak bahsedilen kişilik tiplerinin örneği için blogtan bir yazı:
http://erkekadam.org/2018/06/20/kadini-zihinsel-odagin-yapmak/

Alphaisloading
Guest
Alphaisloading

Halife olmsak da Kırmızı hap disiplinini rehber olarak almak da fayda var.

Yukarıda soran arkadaş Pragmatizmin sosyal hayat ve iş ilişkilerinde bir yöntem olduğunu algılayamamış. Evetse evet, hayırsa hayır, tavrını net olarak koymaktır.

Çevirmen Hoca
Member

Assertive için girişken kelimesi daha uygun bir çeviri.

Alphaisloading
Guest
Alphaisloading

Ben biraz fazla uyumsuzlar” kategorisine yakınım galiba, bu da bazen yorucu bir mücadeleyi beraberinde getirebiliyor. Biraz faydacı ve anupulatif yaklaşılması durumunda ise tadından yenmiyor.

Arkantos
Guest
Arkantos

BenLark sen Alfa olmayı, çok başarılı olmayı çok ciddi derecede önemsiyorsun. Kafa yapin bence çok degisik, muhtemelen normal hayatında da bunu davranışlarına yansitiyosundur. Sitedeki yazıları takip ediyorum ama ne zaman jordan peterson gibi yada başarı ile ilgili yazılar gelse altında hep senin yorumların var. Bazi konularda bilgilisin evet ama degistiremeyecegin şeyler hakkında çok kafa yorduğunu düşünüyorum.

Bu siteyi nasıl keşfettin bilmiyorum ama cogumuz gibi bir kiz yuzunden kesfetmedigin belli. Senin sorunların muhtemelen kendinle ilgili, oneitis ve kızlardan daha büyük.

BenLark
Guest
BenLark

kesinlike katılıyorum muhteşem tespitlerine fazla zeka dolu

Birisi
Guest
Birisi

“İstediğin gibi düşün, herkes gibi davran” bu güce ulaşmak için bir öneri ve kırmızı hapda öğretiliyor.

“Başkalarını sikleme, bildiğini söyle ve özürdiler tarzda davranma” bu da kırmızı hapta var. Güce ulaştırmaz ama.

Senin yolun, istediğini yap.

Believe
Guest
Believe

Fazla uyumlu insanlarin bu izelliginden kurtulma sansin var mi? Varsa nasil yapabilir?bu konuda bi fikri olan varsa yazsin.

LALALA
Guest
LALALA

İnsanlar mı? İnsanlar helede Türkiyede ki insanlar sizin başarısızlığınızı,tökezlemenizi konuşmak için varlar. Evet bukadar basit Türkiyede ki averaj kesim hep böyledir. Mevzu doktor,mühendis,avukat felan olmak değil. Mevzu adam olmak. 19 Yaşında üniversite sınavına hazırlanan bir öğrenciyim. Herkes benim sınav sonucumla ilgileniyor ah ulan şu çocuk kötü olsa da konuşsak o ezikoğlu ezikliğimizi kapatacak bişey bulsak. Siz siz olun zor zamanlarınızda,yada zayıf noktalarınızzın olduğu zamanda ( iş sıkıntısı felanda) olabilir. İnsanları testten geçirin ve silin direk silin ağa silin sileceksiniz. Şu dünyada şu ortamda iyi olan adam net konuşuyorum kafası çalışmayan adamdır. Asla uzlaşmayın sert olun biri size hır yaptımı iki… Read more »

Heisenberg
Guest
Heisenberg

Ben istediğimde uyumsuz veya uyumlu olabilen birisiyim, o an ki en elverişli hangisi ise öyle oluyorum.

Sorun şu ki; yakın arkadaş çevremde bunun tam tersi fazla uyumlu oluyorum. Kendimden taviz verebilecek kadar. Normalde çok az yaparım. Neden yakın çevremde bunu yapıyorum? Sırf bunun için onlarla çok daha az vakit geçirmeye başladım çünkü bu davranışımın sonucunda daha az saygı görmeye başladım

ucla
Guest
ucla

gerçekten ilginç bir gözleme ulaştım
5 li kişilik kuramından gideyim.
sosyal olarak iyi , girişken , komik , ağzı laf yapan heriflerin “low in conscientiousness” olduğunu fark ettim
“high conscientiousness” olan kişilerinse genelde içe dönük kişiler olduğunu fark ettim

artan cunning ile neden dürüst çalışma lineer değil genelde ?

lineer olan az kesim var onlar da zaten çoğu patron

ama ikisinin de optimal karışımı

“sosyal olarak iyi , girişken , komik , ağzı laf yapan ve high in conscientiousness” kişiler de cidden iyi yerlere geliyor…

nitelik kazanmak lazım