Sınırda Kişilik Bozukluğu – Borderline Personality Disorder

“O kadına mı bakıyordun ?!! BAKMIYOR MUYDUN ?!!! Eminim onu düzmek istiyorsun değil mi? … DEĞİL Mİ!!!!

Erkek topluluğunun tuhaf özelliklerinden biri de benim oyuncak hastalıklar dediğim şeyleri kapma eğilimleri. Genel bir sosyal zeka geriliğini ya da sosyal olgunlaşmamışlığı Asperger’s Sendromuna bağlamak çok ama çok kolay. Asperger’s diye bir hastalığın olmadığını iddia etmiyorum ama erkeklerin sosyal özürlülüklerini bu tür durumlara bağlama sıklıkları, gerçek hastalığın geçerliliğini düşürüyor. Birçok beta,  yürüme ve oyun konusundaki rahatsızlıklarını çeşitli derecelerde sosyal kaygıya bağlayıp bunu hayatları boyunca bu şekilde kabul etmeye çalışıyorlar.

Yani kendileri ile ilgili çok uzun süredir inanmaya koşullandırıldıkları engelleri kaldırmak için yapılması gereken çok iş olduğunu kabul etmek yerine durumlarını psikolojik bir bozukluğa bağlamak çok daha kolay. Asperger’s Sendromuna sahip erkekler yok demiyorum (neden kadınlar için bu çok nadir bir sendrom?) ama kendi kendilerine teşhis koymadan önce çok ciddi bir iç gözlem şart.

Erkek topluluğunda kadınlara sıklıkla atfedilen bir sinir hastalığı da Sınırda Kişilik Bozukluğu:

*DSM-IV-TR Teşhis Kriteri : Kişiler arası ilişki ve öz imaj konusunda yaygın bir dengesizlik, şu beş ya da daha fazla şeyle belirtilen, erken yetişkinlikte başlayan ve çeşitli bağlamlarda varolan belirgin bir dürtüsellik: Gerçek ya da hayali bir terk edilmeyi engellemek için gösterilen çılgın bir çaba. İdealize etmekten yerin dibine sokma uçları arasında gidip gelme ile karakterize edilmiş bir kişilerarası ilişki dengesizliği. Kişilik kargaşası: Belirgin ve dengesiz bir öz imaj ve öz benlik. En az iki alanda (para harcama, seks, madde bağımlılığı, ihtiyatsız araba kullanmak, aşırı yemek) potansiyel olarak kendine zarar veren dürtüsellik. Note: Bunlar, 5. kriterde kapsanan intihara meyilli ve kendine kesici aletlerle zarar verme eğilimlerini içermiyorlar. Tekrarlanan intihara meyilli davranışlar, hareketler ya da tehditler ya da kendine kesici aletlerle zarar verme. Ruh halinin belirgin tepkiselliği nedenli duygusal dengesizlik (aralıklı, yoğun hoşnutsuzluk, sinirlilik/alınganlık ya da genellikle birkaç saat, bazen günlerce sürebilen kaygı). Sürekli hissedilen boşluk/manasızlık hissi.  Uygunsuz, çok yoğun öfke ya da öfke kontrolünde güçlük yaşama (örneğin sıklıkla öfke nöbeti sergileme, sürekli öfke, tekrarlanan fiziksel kavga). Gelip geçici, stres ile alakalı paranoyak düşünceler ya da ağır dissosiyatif (kişide kimlik, bellek, algı ve çevre ile ilgili duyumlar gibi normalde bir bütün halinde çalışan işlevlerin bütünlüğünün bozulması) belirtiler.

Bunun hakkında yazmak konusunda tereddüt ettim zira günümüz cinsiyetler arası ortamda, erkeklerin şikayet ettikleri “deli karıları”, bu belirtiler ve eğilimler ile yaftalamak çok ama çok kolay. Hatun yatakta deli ama yatak dışında da deli. Son on yılda, yukarıda listelenen klinik tanıların bazılarını taşıyan en az bir kadınla birlikte olmamış bir erkek olduğunu sanmam.

Cinsiyetler sahasının son 40 yılda evrimine paralel olarak sinir hastalık çeşitleri de evrildi. Bu nedenle de, gerçek bir sınırda kişilik bozukluğunu (SKB) anlamak ve kadınların eğilimli oldukları genel kendine güvensizlik kaygılarından ayırabilmek önemli.

Gerçek SKB

20’li yaşlarımda, Sınırda Kişilik Bozukluğu hastalığına sahip bir kadınla 4 sene kadar bir uzun süreli ilişkim oldu. Bu tecrübeye dayanarak şunu söyleyebilirim ki SKB kesinlikle komik ya da hafife alınacak bir şey değil. Özellikle de insanın ruhunu öldüren ruh ikizi hastalığına yakalanmış, kendisini kızın tüm depresyonunun ve sinir hastalığının kaynağı olarak gören ve SKB’nin negatif geribildirim döngüsüne hapsolmuş bir AFC için bu durum oldukça yıkıcı.

Gerçek SKBler, kurbanlarını, SKB’nin sinir hastalığının sebebi olduklarına adım adım inandırırlar. Kurban artık kendisi değildir ve SKB’nin onu şekillendirdiği şeydir. Zamanla kurban, SKB’nin sinir hastalığını kontrol etmek için, onun istediği şeye dönüşmenin kendisi için en iyi şey olduğuna ve dahası kendi sorumluluğu olduğuna inanmaya başlar.

SKB ile ilişki içinde kalmaya devam ederseniz, zamanla tüm aile ve arkadaşlarınızdan vazgeçersiniz (ya da onlar sizden vazgeçerler). Direkt olarak kendinizi odağa aldığınız tüm hırs ve tutkularınızı çöpe atarsınız ve gerçek, bağımsız kimliğinizi terk edersiniz. Bütün bunları terk etme nedeniniz de, bunların onun kendisi için oluğturduğu ve yaşadığı söyleme tehdit oluşturmalarıdır.

Onun sinir hastalığına dönüşmenizi ise ara ara yapacağınız çılgın seks ile ödüllendirecektir ama bu sizin onun etrafınızda ördüğü anlatıya hapsolmanızı sağlayan bir araçtır. Zamanla eskiden bildiğiniz SİZ yok olur ve sizin için yarattığı karaktere bürünürsünüz. Bu özellikle de SKBlerini elde edebileceklerinin en iyisi ve uzun süreli romantik ilişki için tek aday olarak gören beta salaklar için geçerlidir. Bu kız (onun gözünde) HB 9‘dur, daha önce HB 5’ten daha iyisi ile yatmamıştır ve bu nedenle de feci bir kayıp gerçek ve her zaman olasıdır. Onları kader bir araya getirmiştir ve eğer onun korkularını hafifletmek konusunda ona yardımcı olabilirse (evet bir olabilirse) sonsuza kadar birlikte ve mutlu yaşayabilirler.

SKB ilişkilerin ileri evrelerinde, açık açık boynuzlamalarının bile sizin için kabul edilibilir bir durum olduğu bir noktaya gelirsiniz. Bu durumu onunla bir “açık ilişki” pazarlığı yaparak çözebileceğinizi sanırsınız. Onun arzusunu pazarlık yapmanın onu kaybetmekten daha iyi olduğuna kendinizi inandırırsınız. Açık ilişkinin ikinizi de başkaları ile yatmasının uygun olduğu anlamına geldiğini söylersiniz ama bu siz onun sinir hastalığında mahkum iken onun başkaları ile yatmasına bahane olmaktan öte bir şey değildir. Onun başkaları ile yatmak istemesinin suçlusu bile sizsiniz ve siz de buna inanırsınız.

Ama sizin başka bir kadınla birlikte olma imanız bile onun korkunç bir kıskançlık nöbetine ve öfke krizine girmesi için yeterlidir. SKB ile birlikte iken korku içinde yaşarsınız. Dik durur, omurgalı davranırsanız onun intihar etmesinden (klasik bir SKB tehditidir) korkarsınız. Ama bana güvenin: o kendine bir şey yapacak duruma gelmeden çok daha önce siz kendini öldürürsünüz. Ben SKB ilişki nedeniyle intihar eden iki erkeği kişisel olarak tanıyorum.

Biliyorum, kalan arkadaşlarınızın ve ailenizin çoğu size bu ilişkiyi bitirmenizi ve hayata devam etmenizi söylüyor. Ama hayatınız bu tavsiyeyi dinlemenize bağlı. Sizi çarpık ilişkiniz hakkında dışsal bakış açılarından uzaklaştırıp izole etmek, SKB’nin hastalığı için çok önemli. Eğer onları dinlemezseniz, aileniz ve arkadaşlarınız bir süre sonra “yeni sizden” tamamen vazgeçerler.

Şunu da eklemeliyim ki eğer birgün SKB’nizi terk edebilirseniz, onun tüm sinir hastalığının baraj kapılarının açılmasına hazır olun. Bir SKB’nin kurbanından daha isteksiz olduğu şeylerden biri, başka birini kapana kıstırmaktır. Sizin rolünüzü dolduracak bir sürü beta salak vardır ama sizin onun için temsil ettiğiniz tahmin edilebilirlik ve rahat size duyusal bir bağımlılık yaratır. SKB, kurbanını kaybetmemek için vahşi bir hayvan gibi mücadele eder. Yani onu terk ederseniz, akla hayale gelmez bir sönümleme patlaması bekleyin.

SKB’nin sinir hastalığına alışmış bir erkeğin ilk izlenimi, “ilişkiyi düzeltmek” için kadının gerçekten değişmeye başladığıdır. Durum bu değildir ama onun davranışlarındaki radikal değişiklikler sizi buna ikna eder. Siz de başka alternatifiniz olmadığını ve ondan daha iyisini bulamayacağınızı düşünüyorsanız, buna düşersiniz.

Çeviri: Borderline Personality Disorder

Bu konuda toksik ilişkiler – narsist / borderline partner rehberi kitabımıza da bakabilirsiniz.

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

67
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
23 Comment threads
44 Thread replies
6 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
27 Comment authors
LgfyLanFatihmehmetAlper Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
lone1yrider
Guest
lone1yrider

Mahmut abi selamlar skb olma ihtimali olan yaklaşık 2 haftadır ayrı olduğum uzun bir ilişkim var dediğin öfke krizleri sakinleşmeme gibi şeyler eskiden çok oluyordu, onunla ilişkideyken bana hiç arkadaşlarımla alakalı bir şeyler demese de farkında olmadan onun yüzünden rahatsızlık hissediyordum fakat bir gün oturdum ve rahatsız olduğumu dile getirdim bana ben seni kısıtlıyor muyum sanki sen gerçekten böyle mi düşünüyorsun diyip üzüldü 2-3 gün kafasından çıkmadı bu söylediklerim psikolojik sıkıntıları var ve gittiği doktora beni çok anlatıyormuş bunu ondan değil doktordan öğrendim beni çok sevdiğini biliyorum kızı seviyorum ama uğraşmaya değer mi sence ?” SKB’nin sinir hastalığına alışmış bir… Read more »

Ayşe
Guest
Ayşe

Ben bir kadınım. Bana da cevap verirseniz çok sevinirim. Çok özür dilerim uzun yazdim.Ben de terkedilme korkusu var. Benimle iyi davrandığında bu korku olmuyor. Ne zaman ki kötü davranmaya başlıyor o zaman bende oluyor. Kötü derken yani zaman ayırmamak . Hayatımda iki erkek oldu. Hiç biri bana doğru düzgün zaman ayırmadı. Bana sevildiğimi hissettirmedi. Her ikisi narsistdi və problemli ailelerdendi. Sanki aynı insanları hayatıma çekiyorum. Amma aşırı kıskanç degilim. Karsimdaki erkege saygı duyarım. Çabuk bağlanırım. Gitse saklamam. Belki bir defa dur derim. İntihara meyilli degilim. Manipule etmem. Yoğun öfkem yoktur. Ayrıldıkta öfkem oldu ona kötü sözler söyledim. Çünki narsistdi ve… Read more »

Alp
Guest
Alp

İlişki içinde bu hastalığa sahip olduğunu düşündüğüm bir kız arkadaşım vardı. 1.5 yılık ilişkimiz 3 ay önce bitti. sonrasında ise durumumda olan insanın yapacağı gibi “ben nasıl bir şey yaşadım lan” hissiyatından dolayı 3 psikolog 2 psikiyatrist olmak üzere konu ile ilgili uzmanlara ulaştığımda bana eski sevgilimin çok yüksek ihtimalle “borderline kişilik bozukluğuna” sahip olabileceğini söylediler (kesin teşhis değil). bu sebeple yaşadığım bazı şeyleri buraya yazmak istiyorum. Ayrıca 3 aydır yaptığım bilimsel okumalar çerçevesinde yaşadığım ve hatırladığım (hatırlamadığım zaman zaman aklıma gelen çok şey var) bazı olayları burada paylaşmak istiyorum. -öncelikle arkadaş iken size önceki hayatıyla ilgili bazı önemli bilgileri… Read more »

Murat
Guest
Murat

Beraberken aşırı sevgi. Çok merhametli. Beni sevdiğini söylüyor. Her gün sevişiyoruz. Sonra birden bir canavara dönüşüyor sanki. Beni terk ediyor. Sonra da yerin dibine sokuyor. Bazen sanki iki tane kişiliği varmış gibi geliyor bana.
Telrar beraber olduğumuzda sanki hiçbir şey olmamış gibi devam ediyor.
Fakat çılgınca şeyler yapmıyor. Mesela bağırıp çağırma, kendine zarar verme yok. terk edilme korkusu yok. Düzenli ve temiz. Değresyon yok. zçok güçlü bir kadın imajı çiziyor.

Bu kadın borderline olabilir mi?

mehmet
Guest
mehmet

hocam birebir aynı olayları yaşamış biri olarak söylüyorum. kendi benliğini unutacak dereceye geliyorsun. yetersiz hissetmeden tut çevrende kimse sana saygı duymamaya başlıyor vs vs sonunda kullanılmış peçete gibi çöpe atılıyorsun. yol yakınken vazgeçmek en iyisi devam edersen ona benzemeye başlarsın. davranışların tepkilerin vs

Alper
Guest
Alper

Abi merhaba bir sorum olacaktı, annem ve babamda borderline kişiliğin bir belirtisi olan intihara kalkışmaya kadar bir çok özelliği gözlemledim ve öyle olduklarını düşünüyorum. Acaba benim de borderline kişilik bozukluğuna sahip olma ihtimalim var mı yoksa olmayabilir mi? Diğer sorum ise bir erkek kardeşim var ve daha 13 yaşında, kendi maddi durumunu toparlamak üzereyim toparladığım gibi onu da alıp bu insanlardan uzaklaşmayı planlıyorum onu sağlıklı bir biçimde maskülen bir erkek olarak ben yetiştirmek istiyorum zehirlenmesini istemiyorum sence bu kararım doğru mu? Teşekkürler.

Fatih
Guest

Mahmud abi ilişki içerisinde bulunduğum ve skb olduğunu tahmin ettiğim bir kız var intihar edeceğinden bahsediyor eğer ayrılırsam intihar eder diye korkuyorum.ne yapmalıyim nolursun yardım et

Lan
Guest
Lan

2 haftadır sevgili olduğum bir kız var. Cinsellik yaşadık. Cinsellikten sonra kızın bipolar olduğunu geçmişte uyuşturucu denediğini bileğinde eskiden kalma jilet izi olduğunu gördüm. Şu an ilaç kullanıyor ve gayet normal biri. Bana karşı da yüksek seviyede ilgili. Vakit geçirmek keyifli görünürde bir sıkıntısı yok. Ama insanın içine kurt düşüyor. Kızdan ayrılırsam kendisine bir şey yapmasından korkuyorum. Zaman geçirdikçe ayrılmak da daha zor olacak gibi. Çünkü bana çok bağlandı gibi gözüküyor yaşımız çok genç olduğu halde evlilik falan geçiriyor laf arasında. Ne yapayım ben şimdi?

Lgfy
Guest
Lgfy

Biz ne kadar sağlam ve çerçeveli bir adam olsak da bu tarz bir kişiye çok fazla duygu beslemeden uzun bir ilişki yaşayabilir miyiz? Seksten de keyif alınan böyle bir kadınla en fazla kaç ay makuldür sence ve daha fazla vakit geçirildikçe bize duygusal veya sosyal zararları olur mu böyle bir kadınla olmanın?